Riyak yang tersembunyi?

 
 
Aku tak nak bagi ceramahla…” Kata Ahmad Sunsudin Bin Sardin kepada kawan baiknya, Ayob.
 
Apahal pulak ni Sunsudin? Jangan.. Kau kena terus bagi ceramah…” Pujuk Ayob.
 
“Umat memerlukan kau. Ceramah kau ramai orang dengar…” Ayob menambah.
 
Sunsudin hanya diam. Matanya berkerut. Kepalanya memandang ke langit. Seakan-akan ada sesuatu yang sedang beliau fikirkan.
 
“Huh…”
 
Sunsudin mengeluh kecil. Nyata kesedihan di wajahnya yang berjerawat itu.
 
“Apa masalah kau actually beb? Cite la kat aku…” Ayob cuba menenangkan Sunsudin.
 
“Aku….” Sunsudin mula berbicara, sambil tangan kanannya memicit jerawat di hidungnya. Pedih tu…
 
“Aku tak nak bagi ceramah sebab aku takut aku riyak…..”
 
“……”
 
Cerita di atas terpaksa di berhentikan atas faktor-faktor keselamatan. Kerana sejurus selepas jerawat Sunsudin di hidung pecah, darah banyak keluar. Kini, beliau sedang terlantar di hospital akibat kekurangan darah.
 
***
 
Ok.
 
Untuk topic kali ni, saya sengaja nak mulakan dengan sebuah dialog. Sorry kalau ending cerita ni membuatkan korang stress. Tenang, jangan stress-stress. Anyway, korang faham ke apa point yang saya nak sampaikan dalam dialog kat atas tu?
 
Sebenarnya saya nak bagitahu korang tentang SALAH FAHAM ramai orang terhadap apa itu RIYAK. Ramai orang yang dia rasa dia riyak tapi sebenarnya dia tak riyak. Ada orang pulak, dia rasa dia tak riyak tapi sebenarnya dia riyak. Pointnya adalah kerana ramai orang tak faham riyak tu apa.
 
Akibat tak faham riyak tu apa, maka ramai yang tak nak buat certain amalan hanya kerana semata-mata takut riyak.
 
“Aku takutla nak baca quran. Nanti riyak…”
 
“Aku malula nak jadi imam solat isyak. Aku takut aku riyak…”
 
“Sebenarnya aku tak cakap kat depan orang ramai sebab aku takut aku riyak…”
 
Dan sebagainya.
 
So, riyak ni apa sebenarnya? Apakah tanda-tanda riyak? Apakah kesan riyak? Macamana nak tangani isu riyak ni? Dan apakah salah faham yang sering berlaku berkaitan riyak ni?
 
Jom kita terjah satu persatu. Baca sampai habis! Yeah!
 
RIYAK TU APA?
 
Sebelum kita ulas panjang pasal riyak ni, eloklah kita tahu riyak tu apa sebenarnya. Tenangkan diri, tarik nafas, istighfar jap, kalau dah ready, sambung baca balik. Bila baca bab riyak ni, saya pun cuak gak, sebab riyak ni halus gila. Kadang-kadang, kita tak perasan benda ni datang…
 
Argh.. Takpe, moga tulisan kali ni bermanfaat untuk kita semua termasuk saya.
 
Kembali pada point, apa itu RIYAK?
 
هو أن يعمل الإنسان العمل الصالح لأجل أن يراه الناس فيمدحوه ، وهو شيء في القلب, وهو محبط للعمل، وموجب للعقاب، وقد سمَّاه النبي صلى الله عليه وسلم الشِّرك الخفيَّ
 
“Riyak ialah amalan baik yang di lakukan oleh seseorang bertujuan untuk di lihat manusia dan mendapat pujianRiyak ini terletak pada hati. Dan, amal itu sia-sia(di sisi Allah), bahkan mendapat dosa. Dan nabi menamakannya sebagai Syirik Kecil”.
 
So, kat sini ada beberapa point penting.
 
1) Buat amal soleh.
2) Buat amal soleh kerana nak di pandang.
3) Buat amal soleh kerana nak di pandang dengan harapan agar di PUJI.
4) Riyak ni terletak pada hati.
5) Hukumnya dosa dan amal itu sia-sia di sisi Allah.
6) Riyak ni syirik kecil.
 
Fahamkan? So, korang genggam maksud riyak ni betul-betul, supaya point-point yang saya nak ulas lepas ni korang boleh faham secara lumat. Yeah!
 
KENAPA RIYAK NI BAHAYA GILA?
 
 
Wahai kawan-kawanku, cuba korang hayati apa yang nabi cakap:
 
إن أخوف ما أخاف على أمتي الرياء والشهوة الخفية
“Sesungguhnya, perkara yang paling aku bimbang berlaku pada umatku ialah Riyak dan syahwat yang tersembunyi…”
(HR Tabrani)
 
Hakikatnya, riyak ni adalah satu syahwat yang tersembunyi. Kadang-kadang, kita langsung TAK PERASAN yang kita riyak. Dan, penyakit riyak ni takkan di rasai oleh orang-orang yang buat jahat. Tapi, riyak ni hanya akan hinggap kepada orang-orang yang buat kebaikan!
 
Saya ulang:
 
“Penyakit riyak ni takkan di rasai oleh orang-orang yang buat jahat. Tapi, riyak ni hanya akan hinggap kepada orang-orang yang buat kebaikan!”
 
Sebab, Iblis and the geng ni sangat bijak. Depa takkan putus-asa nak sesatkan kita. Kalau setan tak berjaya nak goda kita buat maksiat, setan akan goda kita untuk riyak bila buat baik!
 
Ujian riyak ni biasanya menimpa golongan ulamak, pendakwah, ustaz-ustaz, penceramah, orang yang kuat beribadah, para penasyid, dan yang sama waktu dengannya. Ketika mereka semua  bertungkus lumus tinggalkan maksiat dan syahwat dan menjaga diri dari dosa noda serta pulun dalam kebaikan, ketika tu, setan goda supaya mereka ni rasa mahu di puji, mahu di pandang, mahu di sanjung, mahu di sebut-sebut, dan yang sama waktu dengannya!
 
Kepenatan kita dalam melakukan kebaikan terasa ringan lantaran seronok dan tenang apabila kita di terima baik oleh orang ramai. Kepenatan kita seolah-olah hilang bila di puji dan di sanjung. Perasaan seronok di puji ni menyebabkan akhirnya kita rasa amat mudah nak tinggalkan maksiat. Kita mungkin rasa kita ni ikhlas nak tinggalkan maksiat, tapi secara tak sedar, kita buat tu bukan untuk Allah pun, tapi sebab nak dapat pujian!
 
Argh!
 
Licik gila setan. Dia goda kita buat dosa. Lepas tu, bila kita berjaya tinggalkan dosa, dia goda kita supaya riyak. Riyak tu pun dosa jugak. Huh…
 
Hanya orang yang betul-betul DEKAT dengan Allah sahaja boleh selamat dari penyakit riyak ni.
 
TANDA KITA NI RIYAK?
 
Riak ni ada tanda-tandanya. Hatta, tika kita berseorang diri pun kita boleh riyak. Sangat cuak. Bak kata Ibn Athaillah:

“Boleh jadi kamu menjadi riyak walaupun tiada seorang pun yang melihat kamu…”

Huh. Bab ni, bila saya baca, saya sendiri pun terketar-ketar. Saya akan cuba kongsikan apa yang saya baca dalam buku “منهاج القاصدين” tulisan Imam Ahmad b Qudamah.
 
Ibn Qudamah bagitahu, riyak ni ada peringkat-peringkat dia. Dan setiap peringkat, ada tanda-tanda dia. Cuba kita tengok, lepas tu try check diri kita, kita ni riyak ke tak sebenarnya.
 
1) TAHAP RIYAK PERTAMA
 
“Riyak paling berat ialah jika tujuan asal ibadah seseorang bukanlah untuk nak dapatkan pahala, tetapi sebab nak dapatkan pujian…”
 
Contoh: 
 
Kita bila ada ramai orang, kita buat kebaikan. Tapi bila sorang-sorang dan takde orang pandang, kita tak buatpun kebaikan tu. Memang niat kita buat kebaikan TOTALLY sebab nak kena puji, takde sebab lain.
 
Conclusion:
 
Dosa. Amalan jadi sia-sia dan langsung tak dapat pahala.
 
2) TAHAP RIYAK YANG KEDUA
 
“Tahap kedua riyak ialah di samping dia nak dapat pujian, dia juga mempunyai SEDIKIT niat untuk mendapatkan pahala…”
 
Contoh:
 
Kita bila ada ramai orang, kita buat kebaikan sebab nak kena puji, pada masa yang sama, kita nak dapat pahala jugak. Tapi bila sorang-sorang kita tak buatpun kebaikan tu. Peringkat kedua ni lebih kurang sama dengan yang pertama, cuma yang ni, dia ada la niat nak dapat pahala. Tapi niat dia untuk dapat pujian tu lagi tinggi dari nak pahala.
 
Conclusion:
 
Dosa. Amalan jadi sia-sia dan langsung tak dapat pahala.
 
3) TAHAP RIYAK YANG KETIGA
 
“Tahap ketiga riyak ialah, niat antara mendapat pahala dan mendapatkan pujian itu SAMA dalam melakukan sesuatu kebaikan. Tapi, jika dia buat satu kebaikan bukan untuk di puji, dia akan rasa tak semangat dan tak terdorong…”
 
Contoh:
 
Kita takkan bersedekah kalau tak di lihat oleh orang lain kerana kita jugak berniat untuk di puji. Maksudnya, kalau kita bersedekah, kita hanya akan dapat pahala, tapi tak dapat nama. Di sebabkan itu, kita tak terdorong nak melakukannya. Peringkat ketiga ni lebih kurang sama dengan yang kedua, Cuma bezanya ialah, yang ketiga ni, niat nak dapat pahala dan nak pujian tu 50-50.
 
Conclusion:
 
Dosa. Amalan jadi sia-sia dan langsung tak dapat pahala.
 
4) TAHAP RIYAK YANG KEEMPAT
 
“Tahap keempat ialah jika pengetahuan dan pemerhatian orang ramai menjadikan dia semakin bersemangat dan cergas dalam amal kebaikannya. Walaupun begitu, sekiranya orang ramai tak melihatnya, dia tetap melakukan amal
kebaikannya itu…”
 
Contoh:
 
Bila ada orang ramai, kita mula solat panjang-panjang, rukuk panjang-panjang. Sebab ada ramai orang tengok, sebab tu dia semangat. Tapi, kalau takde orang tengok, dia still solat.
 
Conclusion:
 
Riyak jenis ni still dosa. Tapi tak seteruk dengan yang pertama hingga tiga. Orang yang riyak tahap keempat ni akan dapat pahala bila niat dia betul, dan akan dapat dosa bila niatnya salah.
 
***
 
So, nil ah 4 tahap riyak. Cuba nilai, kita yang mana?
 
Ada orang, dia dakwah bagai sebab nak dapat followers. Bila ramai followers, dia semangat gila twit-twit islamik. Tapi, bila followers sikit, dia tak semangat, dia malu, pastu dia delete twit dia. Ada orang, dia semangat gila bagi talk/ceramah bila ramai orang datang, tapi bila sikit orang datang, dia tak semangat. Ada orang, semangat tulis blog bila ramai orang baca, tapi bila macam takde orang baca, dia delete.
 
Kita macam tu ke? Check semula.
 
Ada orang, dia semangat gila nak berubah sebab kena puji, tapi bila kena kutuk sikit, terus down dan tak jadi nak berubah.Ada orang, dia niat dakwah memang sebab nak famous, bila famous, ramai followers, dapat duit, pastu bila kena bash, terus dia malu dan berhenti berdakwah. Ada orang dia pakai tudung pakai purdah sebab nak orang anggap dia solehah, dan nak dapat pujian. Bila takde orang puji, dia jadi tak semangat  nak pakai tudung labuh.
 
Dan sebagainya.
 
Cuba check diri. Benda bila boleh terjadi pada siapa-siapa sahaja terutama buat saya yang menulis. Seriously…
 
PEMBAHAGIAN RIYAK
 
Ok. Tenang, rileks. Mungkin topic kali ni macam panjang. Sorry.. Tapi sungguh, saya nak explain pasal benda ni.
 
Riyak ni ada 2 bahagian.
 
1) Riyak Jaliy (terang-terangan).
2) Riyak Khafiy (tersembunyi).
 
Riyak terang-terangan ni adalah kita memang buat satu benda tu untuk dapat pujian. So, berdasarkan tahap-tahap kat atas tu, tahap SATU sampai TIGA adalah riyak terang-terangan.
 
Riyak tersembunyi pulak ialah seperti tahap KEEMPAT tu. TAPI, riyak tersembunyi kena di ulas lagi. Sebab apa? Sebab, riyak tersembunyi itu lebih sukar untuk di kesan daripada bunyi semut.
 
Saya ulang:
 
“Riyak tersembunyi itu lebih sukar untuk di kesan daripada bunyi semut!!”
 
So, jom kita tengok, betapa tersembunyinya riyak yang tersembunyi ni!
 
Ibn Qudamah mengulas tentang riyak tersembunyi ni kepada 4 tahap.
 
1) Pujian itu bukanlah semata-mata pendorong kita untuk melakukan sesuatu amalan, TETAPI, pujian itu menjadikan kita merasa ringan untuk melakukan amalan itu.
 
Umpamanya, seorang yang sentiasa melakukan solat tahajud dalam keadaan berat(Dia tahajud, tapi dia buat dalam keadaan berat), tapi bila tetamu datang, dia akan tahajud dengan penuh semangat.
 
2) Riyak yang lebih halus dan tersembunyi dari itu ialah pujian tu sikitpun tak menjadi faktor dorongan atau semangat untuk beramal. Namun, riyak itu tetap wujud di lubuh hati. Oleh kerana amalan yang di lakukan itu bukan di dorong oleh perasaan riyak, maka ia hanya dapat dikesan atau di ketahui dengan beberapa petanda.
 
Petanda yang paling jelas ialah, dia rasa seronok, senang dan gembira bila orang lain tahu amalan yang dia lakukan.
 
Contohnya, kita solat tahajud ikhlas, bukan sebab nak pujian dan bukan sebab orang tengok. Kita solat gila-gila. Tapi, bila ada orang tahu yang kita tahajud, kita rasa seronok. Contoh lain, kita sedekah RM1000 dekat satu orang ni. Kita sedekah ikhlas. Tapi, bila orang tu bagitahu ramai orang yang kita sedekah RM1000, kita rasa seronok sebab orang lain tahu amal yang kita buat.
 
Jikalau hati tidak terpaut atau cenderung pada manusia, sudah tentang kegembiraan tidak akan lahir jika amalannya di ketahui orang.
 
Pergh… Halus gila riyak ni! Ya Allah…
 
Tapi, ada yang lagi halus!!!!
 
3) Ada riyak yang lagi tersembunyi sehingga tidak di zahirkan melalui percakapan sama ada secara langsung atau tidak langsung. Tetapi ia boleh kesan melalui keadaan fizikalnya.
 
Contohnya, dia sengaja melesukan badannya, buat-buat demam depan orang ramai, supaa orang kesian dan kagum dengan dia.
 
Contoh mudah, kita pergi program tarbiah, pastu kita buat-buat lesu dan demam, lepas tu ada orang tanya kita:
 
“Kau sihat tak ni? Macam tak sihat….”
 
Pastu kita jawab:
 
“Tulah, aku sakit, tak sihat, kepala aku berdenyut….”
 
And then depa balas:
 
“Pergh..Kagum gila dengan kau. Sakit-sakit pun still pergi program tarbiah…”
 
Nampak tak permainan dia??? Kita saje tunjukkan kesakitan kita di khalayak untuk dapatkan pujian orang ramai.
 
Ataupun, kita saje pura-pura ngantuk kat kelas, supaya orang tahu yang kita tahajud.
 
Sungguh licik tipu daya setan….
 
Tapi, ada riyak yang lagi halus dari tu!!!
 
4) Riyak yang paling halus ialah, dia menyembunyikan amalannya dan tidak mahu di lihat atau di ketahui orang lain, tetapi, bila berjumpa orang ramai, dia rasa suka bila orang hormat dia, orang salam dia, orang layan dia dengan baik, dan dia rasa benci bila orang tak hormat dia.
 
Seolah-olah, dia menuntut semua orang untuk menghormatinya kerana ibadah yang dia lakukan.
 
***
 
Wahai kawan, akhirnya, cuba kita tengok balik diri kita, adakah kita buat sesuatu amal tu ikhla
s kerana Allah atau sebaliknya?
 
Jom muhasabah dan renung diri…
 
CARA NAK ATASI RIYAK?
 
So, sebagai pengakhiran ni, saya nak kongsi cara untuk atasi perasaan riyak ni.
 
Tapi, sebelum tu,  saya nak bagitahu something.
 
Hakikatnya, ada certain amalan yang kita tak boleh nak sembunyikan, bahkan kita perlu bagitahu orang ramai.
 
Contohnya, Haji, Jihad, Dakwah dan sebagainya. Nak tak nak, kita kena tunjuk pada orang ramai supaya ianya menjadi tauladan. So, nak atasi riyak ni, kena kuat!
 
1) KENA SENTIASA PERBAHARUI NIAT
 
Kita kena selalu baiki niat setiap kali kita buat sesuatu amal. Niat betul-betul kerana Allah, kalau datang niat lain, kita cepat-c epat baiki niat. Sebab tu, Umar pernah menyebut:
 
“Aku akan pastikan, niat ketika langkah kaki aku yang pertama, SAMA dengan niat langkah kaki aku yang terakhir…”
 
Sebab tu, kita kena selalu check hati dan niat kita, untuk apa kita buat amalan.
 
2) KENA BANYAKKAN ISTIGHFAR
 
Kita kena rajin istighfar, kalau ada perasaan nakkan pujian dan sebagainya, cepat-cepat istighfar pada Allah, sungguh-sungguh, mintak ampun pada Allah. Serius!
 
3) KENA ISTIQOMAH DALAM AMALAN
 
Ni paling penting! Cara nak dapat ikhlas ialah kita kena BERTERUSAN dan istiqomah dalam amalan kita. Jangan tinggalkan amalan kita. Contoh, ada orang fikir macam ni:
 
“Aku dah tak nak buat dakwah, sebab aku takut orang puji aku…”
 
“Aku dah tak nak bagi ceramah, sebab aku takut orang puji aku, nanti aku riyak…”
 
Dan sebagainya.
 
Hakikatnya, pemahaman macam sangat sangat sangat SALAH!!! Cara nak atasi pujian dan riyak bukanlah dengan meninggalkan amalan tersebut! Tapi, caranya ialah kita istiqomah dengan amalan tersebut! Awal-awal memang kita akan rasa nakkan pujian, tapi, bila kita istiqomah, akhirnya kita akan rasa nikmat dapat cinta Allah, dan akhirnya kita langsung tak kisah pujian manusia.
 
Seorang ulama berkata:

لا ينبغي ترك العمل المشروع خوف الرياء
“Tidak di benarkan untuk meninggalkan sesuatu amalan kerana takutkan riyak..”
 
Sebab tu, Fudhail B Iyyadh pernah berkata:
 
إن ترك العمل لأجل الناس رياء ، والعمل لأجل الناس شرك
“Meninggalkan amalan kerana manusia ialah riyak. Melakukan amalan kerana manusia ialah syirik…”
(Fudhayl B Iyyadh)
 
So, bila timbul rasa riyak, korang bukan kena tinggalkan amalan tu, tapi, TERUSKAN amalan tu!!
 
Saya ulang:
 
“Bila timbul rasa riyak, korang bukan kena tinggalkan amalan tu, tapi, TERUSKAN amalan tu!!”
 
4) KEMBALIKAN PUJIAN PADA ALLAH
 
Ada orang bila kena puji, dia konon-konon bajet baik, dia nafikan pujian tu.
 
Contohnya..
 
“Bakri, kau hensem doh… Serius, macho gila kau…”
 
“Eh, taklah, aku tak hensem pun. Hehe.. Biasa-biasa je…”
 
Argh!
 
Wahai kawan, bila ada orang puji korang, cara tak nak riyak ialah kembalikan pujian tu pada Allah, bukan nafikan pujian tu. Seolah-olah, korang tak hargai nikmat yang Allah dah bagi.
 
Bila orang puji, jawab je Alhamdulillah!!!
 
“Syamsul, power gila kau bagi ceramah…”
 
“Alhamdulillah. Segala puji bagi Allah….”
 
Kan mudah? Kerana akhirnya, segala nikmat dan kelebihan yang Allah bagi kita, semua tu bukan milik kita, tapi milik Allah. So, kenapa kena bangga? Kembalikan pada Allah:)
 
PENUTUP
 
Moga-moga, Allah pelihara niat kita. Banyakkanla doa pada Allah agar kurniakan kita kekuatan untuk menjadi hamba Allah yang ikhlas. Doa sungguh-sungguh, hari-hari, mintak pada Allah, pohon agar Allah terima semua amalan kita dan jauhi kita dari tipu daya setan.
 
Ingat, iblis takkan putus asa nak sesatkan kita. Kalau dia tak mampu goda kita buat maksiat, dia akan goda niat kita time kita buat pahala. Nak masuk syurga ni sangat-sangat susah, sebab tu kita perlu melakukan pengorbanan yang luar biasa.
 
Moga Allah masukkan kita semua dalam syurga tanpa hisab.
 
Amin!!

* Jom dengar lagu terbaru The Faith bertajuk KEMBALILAH. Sebuah lagu cover “Love Yourself”. Terbitan Tarbiah Sentap Records. Moga bermanfaat!

 

 

 
 

10 Responses

  1. Assalamualaikum ustaz. saya ada seorang kawan yg sngt suka berpuasa sunat. alhamdulillah. dia suka sembunyikan amalan puasa sunat tu smpai bila org tnya dia dia puasa ke tak, dia akn tipu kami. katanya dia x puasa. bukn sya sorng ja yg mengalaminya . bahkan ramai kwn2 yg x menyenangi tindakannnya tu. persoalannya ustaz, adakah betul pendirian kwn saya tu? adakah itu juga riak?mohon penjelasan terperinci untuk redakan masalah ni.-_-

  2. Assalaamu'alaikum ustaz, jika orang ni buat kerja benar2 depan ibu, tapi belakang ibu dia kurang kerja, dia hanya menunjukkan kerja untuk ibu dia supaya ibu nampak senang, itu dikira riya' juga ke ustaz?

  3. Jika ada orng memuji kita jwblah
    " Hadza min fadhli rabbi "
    Mksudnya :
    Semua ini kurniaan dari Tuhanku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *