Kenapa perlu mencarut?

 
 
Mencarut hari ni seakan di anggap “biasa”. Bahkan, ramai orang yang guna perkataan yang berunsur carutan sebagai medium penulisan, percakapan dan sebagainya. Bukan tu je, ramai yang rasa mencarut tu lambang kehebatan, lambang ke”cool”an, lambang kemachoan dan sebagainya. Tapi hakikantnya, takdelah cool mana.
 
Serius, langsung tak cool.
 
Tapi, apakan daya?
 
Sekarang, budak sekolah rendah seawal darjah satu (ulang “darjah satu” ni 10 kali) dah pandai menggunakan bahasa kesat, bahasa kasar, mencarut, kata-kata lucah dan sebagainya. Dari sekolah rendah, sekolah menengah, universiti, hatta golongan bekerja dan pencen pun, masih ada yang menjadikan carutan tu sebagai medium percakapan.
 
Kadang-kadang, mencarut tu dah jadi macam “zikir” bagi sesetengah orang. Amat mudah lidahnya nak mengungkapkan kata-kata yang kesat akibat dah terlalu biasa. Sampai gurauan sesama kawanpun nak mencarut. Nak melawak konon. Atau kononnya dah biasa.
 
Apakah?
 
Apakah semua ini wahai kawanku?
 
Sedih tengok budak kecik-kecik dah pandai guna perkataan kesat. Apatah lagi yang besar.
 
“Mak kau babi!”
 
“Mak kau sial!”
 
“Pantat kau bangang!”
 
“Mak bapak kau bodoh macam kau!”
 
“Bapak kau tak bayar zakat!”
 
“Mak kau pelacur!”
 
“Bapak kau gila seks!”
 
“Kau ni perangai serupa babi la!”
 
“Lahanat kau cilaka!!”
 
“Apa ke bodohla si sengal cibai ni? Otak kau letak mana ha bahlul??”
 
“Perangai serupa iblis la kau ni! Muka dahla macam taik!”
 
“Nak kata babi, muka macam anjing…”
 
“Fuck you..”
 
“What the fuck!”
 
Dan sebagainya. Maaf. Sungguh, saya minta maaf sebab tulis contoh-contoh ayat tanpa lapik. Saya nak korang nampak. Ye, saya nak korang nampak bahawa ayat-ayat di atas hakikatnya memang REAL di sebut oleh orang ramai sesama mereka, hatta budak kecik…
 
Ya, budak kecik!!!
 
Uh… Wallahi. Saya rasa sangat pedih, sedih, sakit, dan pilu bila fikir benda ni.
 
Adakah korang rasa benda ni NORMAL?
 
Adakah korang rasa benda ni cool? Nampak gah? Nampak berani? Nampak hebat? Nampak mulia? Nampak macho?
 
Demi Allah. Langsung tak!
 
KALAU BETUL KAU ISLAM, KALAU BETUL KAU BERIMAN, JANGAN MENCARUT
 
Saya nak kita sama-sama muhasabah kembali diri kita yang hina dina dan penuh dosa ni. Adakah kita ni islam? Adakah kita ni beriman pada Allah? Adakah kita rasa kita ni cinta Allah, cinta nabi, ikut quran, ikut sunnah? Adakah kita ni betul nak masuk syurga, atau hanya berangan masuk syurga tapi amal menunjukkan sebaliknya?
 
Tanya diri, muhasabah diri, koreksi diri, tepuk dada, ketuk dada, pejam mata, pejam mata kuat-kuat, menjerit sekuat hati dalam hati:
 
“Adakah aku ini beriman padaMu ya Allah??!!!!!!!!!!!!!”
 
Kerana, jika betul aku beriman, kalau betul kau beriman, kalau betul kita beriman, kalau betul, maka, kenapa mencarut? Mengapa?
 
Mengapa? Mengapa? Mengapa perlu mencaci maki, mengutuk, menggunakan kata-kata kesat?!
 
Mengapa wahai kawanku?!
 
1) Nabi yang kau cintai pernah bersabda:
 
سِبَابُ الْمُسْلِم فُسُوقٌ
“Mencaci orang Islam itu termasuk fasik(berdosa besar)..”
(HR Bukhari)
 
2) Nabi yang kau kata kau rindu pernah mengungkap:
 
الْمُسْلِمُ أَخُو الْمُسْلِمِ لَا يَظْلِمُهُ وَلَا يَخْذُلُهُ
Seorang muslim itu bersaudara terhadap muslims lainnya, ia tidak boleh menganiaya dan menghinanya…”
(HR. Muslim)
 
3) Nabi yang kau sanjungi dan kau kasihi pernah memesani dirimu wahai kawan:
 
مَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ فَلْيَقُلْ خَيْراً أًوْ لِيَصْمُتْ
“Barangsiapa yang beriman pada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata baik atau diam…”
(HR Bukhari & Muslim)
 
Bermakna, kalau betul kita beriman pada ALLAH dan hari akhirat, kita takkan mencarut wahai temanku!
 
4) Sahabat pernah bertanya nabi saw:
 
“Wahai Rasulullah, jika ada seorang wanita yang melakukan shalat malam, siang harinya ia berpuasa, tetapi ia menyakiti tetangganya dengan lisannya?”
 
 Rasulullah SAW menjawab:
 
 “Tiada kebaikan sedikitpun dalam amal perbuatannya, dan ia kelak akan masuk neraka.”
(HR. Al Hakim, Ibnu Hibban dan Ahmad)
 
Nak kata, kalau kita solat tahajud tiap hari, doa sungguh-sungguh, nangis-nangis, jaga solat, sedekah dan sebagainya, tapi TAK JAGA LISAN, membodohkan orang, membangangkan orang, mencarut sini sana, maka segala amalnya takde manfaat, bahkan akan masuk neraka kalau tak taubat dan minta maaf!
 
Sungguh, ini satu benda yang amat serius, dan satu benda yang amat menakutkan!!
 
5) Kalau kau mengaku sayang nabi, nak jumpa nabi, nak peluk nabi di syurga kelak, cuba kau lihat dengan mata hati, apa yang nabi ingin sampaikan pada dirimu wahai kawan!
 
“Orang beriman bukanlah orang yang suka mencerca, bukan yang suka menjolok jolok, bukan yang suka berbuat keji, dan bukan juga orang yang suka bercakap keji.”
(HR Muslim)
 
Apa perasaan kau tika nabi yang kau cintai mengatakan bahawa andai kau mencarut, kau bukanlah orang yang beriman?
 
Tidakkah kau sedih, lantas kembali perbaiki lisanmu?
 
Maka, setelah kau baca semua kalam-kalam nabi yang kau mengaku kau cintainya, kau mengaku kau kasihinya, kau mengaku kau rindukannya, apakah perasaanmu?
 
Adakah dikau rasa Rasul yang kau kasihi itu akan mengasihimu andai dikau mengeluarkan kata-kata yang kesat, mencarut, mencaci maki orang, membodohkan orang, membangangkan orang, membabikan orang, dan mengeluarkan kata-kata lucah, menghina mak bapak orang?
 
Adakah nabi redha akan perkara ini?
 
Oh…….
 
7) Kau sayangkan ibu ayah kau? Kau cintakan ibu ayah kau? Jika benar, cuba dikau perhati apa yang nabi ungkapkan. Hayati, fahami wahai kawanku…
 
Nabi bersabda:
 
“Diantara dosa-dosa besar yaitu, seorang mencela kedua orang tuanya.”
 
Ditanyakan pada beliau:
 
 “Mungkinkah seseorang itu mencela kedua orang tuanya sendiri?.”
 
 Rasulullah SAW bersabda:
 
 ” Ya, tatkala seseorang mencela ayah orang lain, berarti ia mencela ayahnya sendiri demikian jika ia mencela ibu orang lain, berarti ia mencela ibunya sendiri.”
 
(HR Bukhari & Muslim)
 
Bermakna, kalau kau mengutuk mak ayah orang, sebenarnya kau telah mengutuk mak ayah kau sendiri wahai kawan. Bermakna, kau telah dapat dosa menderhaka pada mak ayah kau tanpa kau sedar.
 
Tidakkah hatimu merasa bersalah tika ini wahai temanku??!
 
Oh…
 
8) Mungkin, kau lupa akan Allah, tuhan yang kau sembah, tuhan yang telah bagi kau pelbagai nikmat, yang hidupkan kau, yang beri kau segalanya. Kau lupa, Allah yang kau sembah telah memberitahu:
 
وَيْلٌ لِكُلِّ هُمَزَةٍ لُمَزَةٍ
 
“Kecelakaanlah bagi setiap pengumpat lagi pencela”
(Al-Humazah: 1)
 
9) Allah yang kau kata kau cintai juga berfirman padamu:
 
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا لَا يَسْخَرْ قَومٌ مِنْ قَوْمٍ عَسَى أَنْ يَكُونُوا خَيْرًا مِنْهُمْ وَلَا نِسَاءٌ مِنْ نِسَاءٍ عَسَى أَنْ يَكُنَّ خَيْرًا مِنْهُنَّ وَلَا تَلْمِزُوا أَنْفُسَكُمْ وَلَا تَنَابَزُوا بِالْأَلْقَابِ بِئْسَ الِاسْمُ الْفُسُوقُ بَعْدَ الْإِيمَانِ وَمَنْ لَمْ يَتُبْ فَأُولَئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ
 
“Hai orang-orang yang beriman, janganlah sekumpulan orang laki-laki merendahkan kumpulan yang lain, boleh jadi yang ditertawakan itu lebih baik dari mereka. Dan jangan pula sekumpulan perempuan merendahkan kumpulan lainnya, boleh jadi yang direndahkan itu lebih baik. Dan janganlah suka mencela dirimu sendiri dan jangan memanggil dengan gelaran yang mengandung ejekan. Seburuk-buruk panggilan adalah (panggilan) yang buruk sesudah iman dan barangsiapa yang tidak bertaubat, maka mereka itulah orang-orang yang zalim…”
(Al-Hujurat: 11)
 
Wahai kawan, tak bergetarkan hatimu, Allah yang kau sembah, Allah, Allah! Allah menegur dan menempelak kita andai kita mencarut….
 
Ya rab..
 
Allah!
 
Allah!!!!
 
Allah!!!!!!
 
Ampunkan dosa kami yang banyak mencarut dan mengeluarkan kata-kata kesat ni ya Allah.
 
Ampunkan kami yang hina dina, bajet mulia, takbur , bangga diri, sombong  dan tak berguna ini ya Allah.
 
Ampunkan kami!!
 
KESIMPULAN
 
Saya menyeru pada semua. Kembalilah pada fitrah manusia yang inginkan kesucian.
 
Basahkan lidah dengan zikir. Itighfarlah pada Allah, ucaplah subhanallah, Alhamdulillah, Lailahaillallah, Allahu akbar, setiap hari. Selawatlah pada nabi tiap hari. Banyakkanlah baca quran. Bacalah, hayatilah. Baca dengan penuh perasaan, luangkan masa, kalau malas, paksa diri, paksa diri sepaksa-paksanya, walau kau penat bagaimanapun.
 
Basahkanlah lidah dengan kata-kata taubat, doa di malam hari.
 
Kembalilah pada Allah.
 
“Hati yang bersih dan suci, akan mengeluarkan kata-kata yang bersih dan suci. Hati yang kotor akan mengeluarkan kata-kata yang jijik dan kotor. Kerana, apa yang tersemat di dalam hati, itulah yang akan keluar di dalam lisan…..”
 
Wahai kawan….
 
Cuba tanya diri:
 
“Rasa-rasanya, apakah ucapan yang aku akan ungkapkan di saat akhir kematianku? Adakah aku mampu mengucapkan dua kalimah syahadah dan nama Allah dengan baik, atau akhir kalamku ialah carutan dan cacian?”
 
Ya Allah.
 
Ampunkan kami….
 
 

 

 

20 Responses

 1. Ye…sangat bersetuju..in sya Allah saya akan tarbiah kan anak2 murid saya dalam kelas nanti dengan hadis dan perkongsian di atas ni..

 2. Alhamdulillah….sngt awesome tarbiah pada kali ni..sy kongsikannya kepda rakan2 kuliah n mndpt feedbck yg baik..terima kasih tarbiah sentap..sesentap sentapan tarbiahmu..

 3. Hari ini saya ingin mengunkapkan tentang perjalanan hidup saya,karna masalah ekonomi saya selalu dililit hutang bahkan perusahaan yang dulunya saya pernah bagun kini semuanya akan disitah oleh pihak bank,saya sudah berusaha kesana kemari untuk mencari uang agar perusahaan saya tidak jadi disitah oleh pihak bank dan akhirnya saya nekat untuk mendatangi paranormal yang terkenal bahkan saya pernah mengikuti penggandaan uang dimaskanjeng dan itupun juga tidak ada hasil yang memuaskan dan saya hampir putus asa,,akhirnya ketidak segajaan saya mendengar cerita orang orang bahwa ada paranormal yang terkenal bisa mengeluarkan uang ghaib atau sejenisnya pesugihan putih yang namanya Mbah Rawa Gumpala,,,akhirnya saya mencoba menhubungi beliau dan alhamdulillah dengan senan hati beliau mau membantu saya untuk mengeluarkan pesugihan uang ghaibnya sebesar 10 M saya sangat bersyukur dan berterimakasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala berkat bantuannya semua masalah saya bisa teratasi dan semua hutang2 saya juga sudah pada lunas semua,,bagi anda yang ingin seperti saya dan ingin dibabtu sama Mbah silahkan hubungi 085 316 106 111 saya sengaja menulis pesan ini dan mempostin di semua tempat agar anda semua tau kalau ada paranormal yang bisah dipercaya dan bisa diandalkan,bagi teman teman yang menemukan situs ini tolong disebar luaskan agar orang orang juga bisa tau klau ada dukun sakti yg bisa membantuh mengatasi semua masalah anda1.untuk lebih lengkapnya buka saja blok Mbah karna didalam bloknya semuanya sudah dijelaskan PESUGIHAN DANA GHAIB TANPA TUMBAL

 4. Saya seorang pelajar yang dikelilingi dengan kawan – kawan yang kuat mencarut. Dulu saya tak pernah mencarut tetapi sejak berkawan dengan mereka, saya jadi mula terikut-ikut cara percakapan diorang. Saya dah cuba nak elak tapi kadang-kadang terlepas juga perkataan tu. Macam mana saya nak menangani masalah ni? Mohon percerahan

 5. Saya Atas nama IBU WINDA ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di SINGAPURA jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga di kampun,jadi TKW itu sangat menderita dan di suatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak di sengaja saya melihat komentar orang tentan AKI SOLEH dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di SINGAPURA,akhirnya saya coba untuk menhubungi AKI SOLEH dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg di berikan AKI SOLEH 100% tembus Sngapura (4D) <<< 1 0 4 0 >>> saya menang togel (155,juta) meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan AKI SOLEH kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik AKI SOLEH sekali lagi makasih yaa AKI dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja AKI SOLEH DI 082-313-336-747- insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW trimah kasih banyak atas bantuang nomor togel nya AKI wassalam.

  KLIK DISINI BOCORAN DUKUN TOGEL 2D 3D 4D 5D 6D HARI INI

  Saya Atas nama IBU WINDA ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di SINGAPURA jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga di kampun,jadi TKW itu sangat menderita dan di suatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak di sengaja saya melihat komentar orang tentan AKI SOLEH dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di SINGAPURA,akhirnya saya coba untuk menhubungi AKI SOLEH dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan AKI SOLEH 100% tembus Singapura (4D) <<< 1 0 4 0 >>> saya menang togel (155,juta) meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan AKI SOLEH kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik AKI SOLEH sekali lagi makasih yaa AKI dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja AKI SOLEH DI 082-313-336-747- insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW
  trimah kasih banyak atas bantuang nomor togel nya AKI wassalam.

  KLIK DISINI BOCORAN DUKUN TOGEL2D 3D 4D 5D 6D GAIB HARI INI

 6. Saya sagat berterima kasi atas
  Bantuan KI RUSLAN SALEH kemarin 
  Saya dikasi nmr 4d & 6d dan saya mendapat kan hasil togel (457 juta)karna bantuanya saya bisah bayar hutan dan buka usaha kecil kecilan,jika anda mau di bantu seperti saya silahkam hbg
  (AKI RUSLAN SALEH ) DI NMR
  ( 0852=8584=7477 )
  KEAMPUHAN RITUAL AKI RUSLAN SALEH
  1.Penarikan Dana Hibah Melalui Bank Ghaib
  2.Penarikan Uang Melalui Mustika
  3.Ritual Angka Tembus Togel/Lotrey
  4.Jimat Pelaris Usaha DLL
  Dan Masih Banyak Lagi, AKI RUSLAN SALEH Banyah Dikenal Oleh Kalangan Pejabat, Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia. Untuk yg punya rum terimakasih atas tumpangannya.

 7. mencarut tergolong dalam dosa besar atau kecil, ustaz? macam mana nak hapuskan dosa tu bertaubat ataupun isthighfar?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jom Hantar Kad Ucapan Ramadan

Jom Hantar
Kad Ucapan Ramadan