Cara nak tinggalkan maksiat?

 
Siapa tak sedih, bila berulang-ulang kali melakukan dosa yang sama walaupun dah bertekad untuk berubah. Siapa tak tertekan, bila berputar-putar pada kesilapan yang sama walaupun telah berazam untuk tidak ulanginya. Siapa yang tak menangis bila maksiat yang kita telah berjaya tinggalkan dalam tempoh yang agak lama, akhirnya kita kecundang serta mengulangi maksiat tersebut.
Siapa tidak sedih dan menangis teresak-esak tentang perkara ini? Andai kita mempunyai hati yang hidup, andai kita mempunyai iman walau secebis, pasti perasaan sedih, tertekan, resah-gelisah, gundah gulana serta sesal menghantui fikiran kita.
 
Namun sampai bila? Sampai bilakah kita nak ulangi dosa yang kita benci, sampai bila kita mahu terus terpenjara dalam tekanan dosa dan maksiat? Sampai bila wahai kawan?!
 
Penulisan kali ini, saya tulis dengan penuh rasa serba salah, dengan penuh pengharapan agar saya sendiri BEBAS dari penjara dosa yang menyeksakan ini, dengan penuh harapan penulisan kali ini dapat memberi panduan, semangat, kekuatan, inspirasi, kefahaman dan kekeliruan serta halangan yang berlaku kepada mereka-mereka yang BERTEKAD  untuk BERUBAH.
 
Penulisan kali ini, saya tulis dengan tangisan. Saya amat mengharapkan kita sama-sama berpimpinan tangan menuju redha Allah. Saya sudah lihat depan mata bagaimana orang saya sayang dan percaya, berubah menjadi “pelik” dan bangga dengan dosa. Oh, Allah, aku sedih dan aku menangis! Saya kalau boleh, ingin usaha sedaya upaya untuk berubah dan menjadi asbab orang lain juga dapat berubah. Benar, itulah kebahgiaan saya.
 
Saya akan usaha menerangkan perkara ini satu persatu, sedikit demi sedikit. Saya minta maaf andai entri kali ini menjadi panjang lebar berbanding entri-entri yang lain. Saya harap, entri saya yang panjang ini memberi manfaat walaupun pada seorang insan.
 
3 point penting yang kita akan selami bersama insyallah:
1)Sejauh mana taubatmu?
2)Hukum Diri kita
3)Jangan buat dosa terang-terangan
 
SEJAUH MANA TAUBATMU?
 
Ramai yang bertanya, ramai yang luahkan, ramai yang terganggu, ramai yang sedih, ramai yang lemah semangat bila terfikir tentang:
 
 “Adakah taubatku di terima andai aku masih mengulangi dosa-dosa ku?”
 
Perasaan bersalah ini menyelubungi diri ramai orang. Pelbagai bentuk soalan yang di ajukan bagi menenangkan hati yang gelisah. Antara soalan yang di ajukan kepada saya yang membuatkan saya terkedu:
 
“Ustaz, saya memang nak berubah, dan saya ada niat nak berubah. Saya selalu menyesal dengan dosa yang saya lakukan, tapi masalahnya, saya masih tak dapat berubah! Seolah-olah ada benda yang menghalang saya…..”
“Ustaz, saya pernah berjanji untuk tak nak ulangi dosa saya, tapi saya tewas…”
“Ustaz, macamana cara nak hilangkan benda-benda kotor dalam fikiran kita..?”
“Ustaz, macaman nak jauhi maksiat? Beritahulah pada saya. Saya akan usaha untuk berubah dengan nasihat ustaz..”
“Ustaz, andai kita tak menitiskan air mata ketika bertaubat, adakah taubat kita itu benar-benar ikhlas?”
“Ustaz, saya selalu buat dosa, kemudian taubat, kemudian saya ulang semula dosa, kemudian taubat. Tapi saya tak tahan dan ulangi dosa itu semula, kemudian taubat semula. Adakah Allah akan terima taubat saya?”
 
Dan macam-macam lagi.
 
Wahai kawan, sejauh mana taubatmu itu betul-betul ikhlas?Apakah erti taubat? Saya mahu menerangkan tentang taubat dari beberapa sudut. Saya minta agar kita betul-betul fahami dan hayati, serta merasakan bahawa betapa pengampunnya Allah!
 
1)Taubat maskudnya kita rasa bersalah dengan dosa, insaf dan memohon keampunan dari dosa-dosa serta berazam untuk tidak ulangi lagi kesilapan tersebut.  Itulah 3 rukun taubat. RASA BERSALAH, MINTA AMPUN, dan BERAZAM TAK NAK ULANG DOSA KITA.
 
2)Tetapi sejauh mana kita ikhlas dalam taubat? Boleh je kita doa:
 
”Ya Allah, aku menyesal dengan dosa, ampunkan aku ya Allah, aku berazam untuk tak ulangi dosa aku ya Allah!”
 
Namun hakikatnya, di sudut hati kita, doa tersebut hanyalah sekadar UCAPAN yang tidak menimbulkan walau sedikit rasa kesal dan insaf. KEIKHLASAN dalam bertaubat hanya di ketahui oleh Allah dan diri kita sendiri!  Kalau betul kita ikhlas, perasaan insaf akan hadir! Menangis adalah antara bukti kita jujur dengan penyesalan kita…
 
Bukan sekadar tu, perasaan menyesal tu akhirnya menyebabkan kita usaha sedaya mungkin untuk tinggalkan dosa-dosa yang telah kita kesali. Kalau itu berlaku, maka itulah dia TAUBAT NASUHA.
 
3)Setelah kita taubat nasuha dengan sesungguh-sungguhnya, namun ATAS KELEMAHAN dan KECUAIAN kita, tak mustahil untuk kita gelincir dan jatuh sekali lagi ke dalam dosa yang sama. Namun, andai kita IKHLAS pada taubat kita yang pertama, maka Allah akan ampunkan dosa kita yang awal, dan untuk dosa yang baru kita buat, kita perlu taubat sekali lagi. Kalau kita tewas lagi, maka taubat lagi. Begitulah pengampunnya Allah. Namun ikhlas ni bukan benda yang boleh di buat-buat dan BERLAKON!! 
 
4)Perlu di fahami, kita ni LEMAH dan HINA! Sometimes, kita terjatuh lagi dalam dosa yang sama setelah taubat gila-gila. Jatuhnya kita pada dosa yang sama bukanlah bererti kita tidak ikhlas pada taubat kita yang sebelum ni.Tapi sebab lemahnya kita, kita terjatuh juga pada dosa yang sama walaupun sebelum ni kita telah insaf.
 
Jika benda macam ni terjadi (dah taubat, di sebabkan kelemahan, kita ulang balik, lepas tu taubat balik, lepas tu ulang balik bla bla bla….), maka, kita kena TAUBAT LAGI DAN LAGI setiap kali kita buat dosa. Jangan PUTUS ASA! Once kita putus asa, maknanya setan dah berjaya pengaruhi kita. Dan Allah takkan JEMU mengampunkan dosa kita walau betapa teruknya kita!
 
*****
 
B
egitulah pengampunnya Allah. Tapi, jangan amik kesempatan! Namun, bak kata ibn qayyim:
 
“Orang yang paling bodoh ialah orang yang tahu Allah itu maha pengampun, maka dia jadikan perkara itu alasan untuk terus dia melakukan dosa…”
 
Kita tak tahu bila kita mati syeikh, sekali kita mati time buat maksiat, pergh… Sekali kita mati dalam keadaan kita tak taubat lagi sebab tangguh, silap besar! Sebab tu lah, jangan tangguh taubat, kalau boleh, lepas baca entri ni, terus taubat!
 
Ingat, taubat ni tak boleh berlakon. Ia isu HATI. Kerana sekarang, ramai yang rasa diri dia dah taubat, tapi dalam diri dia, tiada sekelumit pun rasa bersalah ketika buat dosa. Apakah?
 
 
 
 
HUKUM DIRI KITA
 
Saya nak sangat berkongsi pada semua orang tentang perkara ni. Cara ni adalah antara kaedah yang terbaik untuk kita baiki diri kita dan cara yang terbaik untuk membuatkan kita tak lagi teringin membuat maksiat. Cara ini saya namakan:”Cara nak memanipulasi syaitan”.
 
Dengan cara ini, seakan-akan syaitan sendiri akan “hasut” kita untuk tinggalkan maksiat(konon-kononnya). Caranya ialah dengan KITA MENGHUKUM DIRI KITA setelah buat maksiat dan dosa!
 
Kita pun tahu, syaitan akan suruh kita buat benda yang merugikan diri kita, dan menguntungkan dia. So, bila kita buat maksiat, ia merugikan diri kita dan menggembirakan syaitan! Tetapi, bila kita mengHUKUM diri kita, ia sangat efektif! Mari saya terangkan satu-satu cara nak memanipulasikan syiatn ni supaya boleh faham:
 
1)Kita berazam, setiap kali kita buat sesuatu dosa, kita akan hukum diri kita dengan sesuatu AMAL SOLEH. Contohnya, kita target:
”Setiap kali aku hisap rokok, aku akan hukum diri aku dengan baca quran 1 juzuk!”
“Kalau aku tengok video tak elok, aku akan sedekahkan RM50 kat surau, and then aku akan puasa 3 hari!!”
“Kalau aku tak pergi solat Jemaah subuh kat surau, aku akan denda diri aku dengan baca buku agama sebanyak 100 muka!”
 
2)Bila kita hukum diri kita, maka syaitan akan mula ragu-ragu, samada nak suruh kita buat maksiat atau tak. Sebab kalau dia goda kita untuk hisap rokok, dia tahu yang kita akan hukum diri kita dengan abca quran 1 juzuk, yang mana baca quran 1 juzuk tu amat merugikan syaitan dan meningkatkan iman kita berganda-ganda!!
 
3)Kalau dalam bahasa arab, cara ini di namakan “Iqob” yang bermaksud “denda”. Itulah yang para sahabat buat! Saya akan cerita beberapa contoh IQOB yang sahabat buat:
 
“Ada sorang sahabat, time dia tengah solat sunat kat kebun, tiba-tiba time tengah solat tu, dia ternampak burung dan burung tu menyebabkan dia tak khusyuk. Lepas habis solat, sahabat tu perasan yang dia tak khusyuk dan dia menyesal. Lantas, dia hukum diri dia dengan MENYEDEQAHKAN kebun itu kepada orang islam!!!!”
 
Dan banyak lagi. Takut panjang, orang malas baca:)
 
4)Saya mahu kemukan bukti, betapa efektifnya cara ini , sehingga syaitan sendiri akan hasut kita untuk tinggalkan maksiat! Hayati dan fahami kisah ini, akan betapa berharganya bila kita hukum diri kita setiap kali kita buat maksiat!
 
****
 
KISAH UMMU MAKTUM NAK KE MASJID
 
Ada sorang sahabat nama dia Ummu maktum, seorang yang BUTA. Dia nak pergi masjid untuk solat, dalam perjalanan, dia terjatuh lantas bajunya kotor. Dia pun patah balik ke rumah, bersihkan baju dan pergi semula ke masjid buat kali kedua. Tapi, sekali lagi dia terjatuh, dan dia patah balik ke rumah untuk bersihkan pakaiannya. Kemudian, dia pergi semula ke masjid buat kali ketiga. Dan, kali ketiga ni, dia hampir terjatuh, tetapi ada seorang lelaki selamatkan dia dan usung dia sampai ke masjid!
 
Setelah sampai kat masjid, ummu maktum pun berterima kasih pada lelaki tu sebab bantu dia jalan hingga ke masjid. Dan bila ummu maktum Tanya tentang siapakah lelaki itu, lantas lelaki tu jawab:
 
“Aku IBLIS!”
 
Ummu maktum pun terkejut dan bertanya:
 
“Kenapa kau bantu aku pergi masjid sedangkan kau IBLIS??!”
 
Iblis jawab:
 
“Kerana time kau jatuh kali pertama, Allah dah ampunkan semua dosa-dosa kau. Time kau jatuh kali kedua pulak, Allah ampunkan dosa semua ahli keluarga kau. Aku takut kalau kau jatuh kali ketiga, Allah akan ampunkan semua dosa penduduk madinah!! Habis sia-sia aku goda mereka buat dosa selama ni! Sebab tu time kau nak jatuh kali ketiga tu, aku tolong kau!!!
 
:)
 
KISAH ABDUL QADIR ALJAILANI(ULAMA’ DAHULU KALA)
 
Ada sekali tu, time subuh, ada orang kejut abdul qadir jailani untuk solat subuh. Bila abdul qadir jailani Tanya, siapakah orang yang kejut dia, lantas orang tu jawab:
 
“Aku IBLIS!”
 
Pastu Abdul qadir jailani Tanya balik:
 
“Kenapa kau kejut aku subuh sedangkan kau iblis??!”
 
Iblis jawab:
 
“Sebab aku tahu, kalau kau tak dapat solat subuh Jemaah, kau akan hukum diri kau dengan kau pergi mengajar agama kat ribuan orang! Aku takut kalau kau mengajar ribuan orang, mereka semua dapat hidayah dan susahlah kerja aku nanti!”
 
:)
 
*****
 
 
JANGAN BUAT DOSA TERANG-TERANGAN
 
Serius benda ni kena take note. Sebab once kalau kita dah buat dosa terang-terangan, ia bermakna kita rasa bangga dengan dosa, dan ketika itulah bermulanya KEBINASAAN diri! Saya rasa semua sedia maklum apakah itu dosa. Saya just nak bagi contoh beberapa dosa yang sangat biasa orang buat terang-terangan tanpa rasa bersalah.
 
Pertama,IKHTILAT. Semua sedia maklum, apa hukum ikhtilat dan batas-batas. Kalau tak tahu, boleh baca di sini:http://adninroslan.blogspot.com/2013/08/kekeliruan-dalam-ikhtilat.html
Tapi masalahnya, hari ni, ramai orang yang tahu tapi dengan bangganya ikhtilat di alam maya secara terang-terangan seperti komen mengomen “hohahoha”, sembang kosong di twitter siap mention-mention nama, komen-komen kat instagram dan lain-lain. Apakah? Apakah ini wahai kawan yang smart, macho lagi sweet?
 
Kalaulah rasa tak mampu nak kawal diri dari ikhtilat, janganlah sampai kita buat terang-terangan. Rasalah malu nak orang lain tahu maksiat yang kita buat. Kalau nak sangat, mesej je private, direct mesej dan yang sama waktu dengannya(walaupu itu pun salah). The point is, malulah dengan dosa yang kita buat wahai kawan! Isk , isk…
 
Kedua, TENGOK MOVIE DAN DENGAR LAGU LAGHO. Perlu ke kita bagi tahu orang lain tentang lagu lagho apa yang kita dengar sedangkan kita pun tahu apa hukum  dengar lagu-lagu kpop, Justin bieber, lady gaga, dan berates lagu-lagu yang berunsur haram. Kita pun tahu!
 
Tapi kenapa kita dengan bangganya bagitahu orang ramai yang kita sedang dengar lag utu? Contohnya kat twitter:
 
“#np Baby // Justin Bieber”
“#np Gangnam Style // Psy”
“#nw  Now you see Me”
 
Dan lain-lain. Kalau rasa tak mampu sangat nak tinggalkan lagu lagho dan movie-movie, janganlah bagitahu orang lain dan rasalah malu dengannya! Buat sorang-sorang.
 
Dan banyak lagi. Saya merayu sangat, rasalah bersalah, rasalah malu. Jagalah AIB kita dan jangan bagitahu orang lain. Allah dah simpan aib kita baik-baik, buat apa kita nak bagitahu orang lain tentang dosa yang kita buat? Malu syeikh, malu. Isk isk…
 
*****
 
Sebagai pengakhiran, cara terbaik untuk tinggalkan maksiat ialah dengan buat amal soleh sebanyak-banyaknya dengan istiqomah. SOLAT tolonglah, tolonglah, tolonglah jangan tinggalkan wahai kawanku! Saya sangat-sangat merayu!
 
Mulalah dari sekarang, lazimi diri dengan solat, mulalah berjinak-jinak dengan quran, basahi lidah kita dengan zikir-zikir, carilah KAWAN yang support kita untuk berubah dan dampingi mereka.Ikutlah TARBIAH dan USRAH, ia adalah cara yang tunjang agar iman kita selamat!
 
Kerana bila kita telah “tenggelam” dalam lautan amal, maka allah akan campakkan dalam hati kita perasaan benci dan geli pada maksiat! Percayalah wahai kawan, percayalah!
 
Saya yakin, ramai orang yang nak berubah. Kuatkan azam, kekalkan semangat, terus maju, move on, jangan hirau apa orang kata, doa pada Allah! Saya yakin kita mampu. Once kita dapat berubah, kita akan MENANGIS kegembiraan, menangis kesyukuran, menangis kebahgiaan kerana NIKMATNYA IA, dan kita akan menangis keinsafan dan ketawa sendirian, kerana pelik dengan diri kita yang suka melakukan dosa dalam keadaan ianya sesuatu yang amat menyeksakan.
 
Saya doakan korang. Dan saya minta, doakanlah saya! Moga Allah bagi syurga pada kita! Moga Allah bagi syurga! Saya akhiri penulisan kali ini dengan satu kata-kata:
 
“Pintu taubat tak akan terbuka hanya dengan sekali ketuk. Tetapi, ianya akan tebuka setelah kita ketuk berkali-kali. Dan ketika itu, kita akan menangis kenikmatan kerana akhirnya kita telah bebas  dari penjara dosa dan berlari menuju cinta Allah!”
 
Moga Allah bagi syurga!
 
 
-Adnin Roslan-
 
 

 

 

147 Responses

  1. Maaf saya ingin bertanya..boleh saudara ulas dengan lebih jelas tentang ikhtilat alam maya? Saya kurang jelas apa sebenarnya batas2nya.. kerana alam maya sesuatu yang tidak kita lihat.. tak seperti ikhtilat dengan ajnabi secara terang2an.. mohon saudara dapat membantu saya.. terim kasih..

  2. Alhamdulillah..entri ni sangat bermanfaat…sungguh la berubah itu tak mudah..tp saudara berjaya kemukakan satu suggestion yg sy rasa agak menarik..iaitu MENGHUKUM DIRI..insyaAllah..mudah2n dapat bantu saya dan shbt lain u berubah jadi baik ikut SKEMA ALLAH atas izinNYA….AMIN…syukran

  3. MasyaAllah sungguh hebat entri ni. Terima kasih ustaz… ustaz, saya ada satu soalan. Dalam entri ni ustaz kata jangan bergaul di alam maya secara terang-terangan kerana x mahu bangga dgn dosa. Ustaz kata private message itu lebih elok? (walaupun masih x baik sebenarnya spt yg dikatakan oleh ustaz) ini hanyalah pandangan saya ttp bukankah berborak terang2an di mana org boleh lihat lebih selamat drpd berborak secara diam2? Kerana kalau borak secara private boleh mengakibatkan org tersebut mengeluarkan kata2 yg lebih 'menggoda' mungkin kerana dia tahu tiada siapa sdg membacanye kecuali mereka berdua. Maaflah comment panjang, saya ingin tanya saja. Ilmu saya ni cetek, terima kasih ustaz! 😀

  4. Assalamualaikum. maaf sy mencelah. bukankah hkum ikhtilat smada di realiti atau alam maya itu sma sja ? andai ada keperluan ( urusan… ) , barulah ia mnjadi harus ? maaf andai sy slh. brkenaan dgn pvt msg, mungkin lbih baik dpd umum…sbb apa pndgn org yg mmbcanya ( if di publickan ) ? mungkin boleh mnjdi stu fitnah ? prasangka ? sdgkan Allah mnutup aib kita, mngapa mahu dibuka sndiri ? brurusan apbila prlu..shja ? brbalik kpd hati…? mohon maaf andai tersalah bicaranya. asif jiddan. sy mohon pncerahan dri yg lebih arif. asif. Assalamualaikum.

  5. assalamualaikum. saya ingin bertanya. bagaimana kah kalau seseorang perempuan itu melakukan maksiat bersama kekasihnya tanpa melakukan zina tetapi menunjukkan auratnya kepada kekasihnya di laman sosial? perempuan itu telah bertaubat dan menyesali akan perbuatan nya itu. tetapi bagaimanakah masa depan perempuan itu. sewaktu dia akan berkahwin nanti. wajibkah dia berkahwin dengan kekasihnya dulu.ataupun dia perlu menceritakan kepada suaminya nanti akan hal ini.mohon penjelasan.assalamualaikum

  6. Salam, MashaAllah penulisan yang sgt bagus, saya sendiri amat terkesan dgn setiap entri anda.tapi adalah lebih baik jika selepas ini letakkan dalil2 dari al Quran dan hadith yang shahih, serta daftar rujukan. Supaya setiap kata-kata yang keluar bukanlah menurut buah fikiran kita sendiri.

    Ingat semula, kata Umar al- Khattab.

    "Sesungguhnya binasanya umat yang terdahulu kerana mereka mengambil kitab ulama' mereka dan meninggalkan kitab tuhan mereka."

    Rujukan kita sebagai dai'e

    1. Al Quran
    2. Al Sunnah
    3. kata-kata Sahabat
    4. kata2 tabi'in

    w'alam

  7. Alhamdulillah Sangat2 terjawab dgn entry ni..
    Cuma 1 yg belum jumpa..dimana dan bagaimana nk cari sahabat2 yg beriman?? Sehingga kini belum sy jmp ustz..

  8. Assalamualaikum ustaz, sy tgh keliru sy ade kwn yng suke melakukan maksiat dan dia suka menceritakan maksiatnya pada sy.sy cuba untuk nasihatkn dia supaya berubah tp dia abaikn nasihat sy..sy teringin nk tgk dia berubah tp sy sendiri pun tak cukup ilmu agama untuk ajak dia berubah menjadi org yng lebih baik…dan sekarang adakah sy patut tinggalkan kwn2 sy mcm tu jea ataupun tetap berkwn dengnnya..??

  9. Assalamualaikum, saya teringin sangat nak berubah nak tinggalkan maksiat nak tinggalkan dia untuk menjadi wanita solehah tapi saya tak mampu. Pernah saya betul2 tekad untuk berubah, tapi hanya sebulan lebih. Saya tak kuat untuk tinggalkan dia sehingga tak boleh focus study, dah tak boleh nak gelak ketawa asyik nak emo je, tiap2 malam saya akan menangis merindui dia. Bila teringat betapa sakit ketika itu, saya jadi serik untuk tinggalkan dia tapi saya tahu bersama dengannya saya tak mampu berubah. Saya rasa macam dah tak layak hidup kerana saya hanya buat Allah murka pada saya. Saya buat ibu ayah saya sedih sakit kecewa dengan perbuatan saya yg macam orang takde agama ni. Tolong saya :'(

  10. salam. saya nak tanya.. kalau solat kita diterima Allah. mesti kita jauh dengan perkara-perkara mungkar. jadi, untuk orang yg solat setiap hari dan waktu tapi still melakukan dosa yg sama, bagaimana is boleh terjadi? sedangkan setiap dosa yg dia lakukan, dia akan bertaubat.. adakah solatnya selama ini tidak diterima Allah?

  11. Assalamualaikum admin
    saya sangat bersyukur pada Allah sbb dh pertemukan saya dengan blog ini 🙂 Moga Allah merahmati umat Islam terutamanya yg sentiasa cuba mnyampaikan yang terbaik untuk kebaikan kita semua 🙂
    saya minta izin untuk share sedikit sebanyak entri ini utk blog yg mnjadikn saya sebagai admin . Moga diizinkan
    jazakallahu khairan

  12. menangis sampai Lebam bace nie.. dari awal sampai abis tulisan nie.. doakan saya juga.. sama-sama kita dapat. moga Allah redho.. saya doakan semoga penulis nie masuk syurga dan hadirnya dirinya membawa rahmat, petunjuk,hikmah dan asbab org lain berubah amin..

  13. alhamdulillah,trima kasih krena ianya sgt membantu sya…ttapi saya ingin bertanya,ade seorng perempuan ni yg sering menjadi perhatian lelaki..beliau sgt menutup aurat…adakah dia perlu mmkai purdah bagi menyelakkn fitnah?

  14. Ikhtilat alam maya tu , kite cakap dgn bukan mahram perkara yg xpenting…

    contoh – dah makan ?
    dah solat?
    sihat ?

    atau kite letak emoticon smiley dan sbagainye.. ia boleh mnaikkan syahwat…

    dan sbagainye

    Wallahua'lam

  15. Terima kasih….amat3 bermanfaat lagi2 untuk budak sekolah menengah yang tak tahu apa2 macam saya…semoga kita sama2 dapat masuk syurga Allah 🙂

  16. MasyaAllah.. Alhamdulillah.. admin bykan entri begini.. suke sy bace.. semua kene dgn diri setiap insan bernama manusia.. teruskan dakwah n terusan menulis admin ..

  17. jazakallahu khairan khathiran.. saye akn cube berusaha sedaye upaye utk lakukan 3 cara yg marvellous informative and bermanfaat tuh.. fighting!! mohon share ye.. byk awk punye saham akhirat 🙂

  18. Allahu akbar . Terima kasih byk kpd admin blog ni . Semoga tuan dilimpahi barakah, redha dan rahmatnya . Menangis diri alfaqir ketika membaca artikel ini . Barakallahufik !

  19. Alhamdulillah terima kasih uztaz 🙂
    ustaz ingin saya bertanya , jika sebelum ni aurat tidak terjaga tetapi dia sudah bertaubat dan gambarnya yang aurat tidak terjaga tersebar , adakah berdosa juga baginya walaupon dia sudah bertaubat? Harap uztaz membantu ..

  20. 19 May 15 at 20:27
    Terima kasih.. sy bace mcm2 article utk motived diri sy.. sy hargai usaha encik..ini salah satu ptujuk baik utk sy. tq encik. First komen sy delete sbb trikut date game pulak. Hehe

  21. Alhamdulillah, syukran atas entri yang bagus ini. Saya dalam proses untuk melupakan crush saya di tempat belajar. Susah sedikit sebab crush itu classmate saya sendiri. Tapi saya akan berusaha untuk mempertingkatkan amal lagi, dampingi ibadah dan zikir, mudah mudahan insyaAllah, saya dapat melupakan si dia. Amin.

  22. Assalamu'alaikum, ustaz…sy suka sangat ngan entri niii…SENTAP YG PENUH KASIH SAYANG… Ustaz doakan sy ya, agar dikuatkn iman dn istiqamah dlm mengejar cinta Ilahi…

  23. Ikut keluar jalan Allah..anda akan belajar dan terus amalkan..In shaa Allah
    Berjuta dah ikut program keluar jalan Allah di seluruh dunia..

  24. Hati lalai ,solat xkhusyu spt munaffiq solat nya hny sdikit mngingt Allah. Kta kna cuci hati kita dgn jln tareqat , guru yg mursyd .. ambk zkir yg khusus bg latih hati yg lalai sntiasa ingt Allah.

  25. Ingatlah lah Allah, bile kite jage hubungan dgn Allah, Allah akan bantu kite. Dan bykkanlah berdoa, krn Allah suke pd hambenye yg meminta minta.insya Allah. 🙂

  26. Dlm hadis ade mengatakan, cegahkan maksiat dgn tangan(perbuatan), kemudian dgn lidah(percakapan/nasihat), kemudian dgn hati(doa) sesungguhnye cegah dgn hati adelah selemah lemah iman. Teruskan berkawan dgn dia teruskan nasihatkan dia, insya Allah, Allah akan beri hidayah pdnye. Adekah kita sanggup melihat rakan kite disekse di akhirat atas kelalaian kite yg tidak mahu membimbingnye ke jln Allah ?pkir blk. wallahua'lam

  27. Alhamdulillah~ thanks utk artikel kli ini. sy sngat trkesan n trsentap dgnnya. slah stu yg mnariknya adalah kaedah mnghukum diri sndiri. satu kaedah yg bru sy ketahui n sy ingin skali mncubanya insyaAllah. terima kasih ustaz. semoga kita sama2 dpt bertaubat n mnuju cinta Allah SWT yg suci.. Wallahualam~

  28. AlhamduliLLAH, syukur ALLAH telah ilhamkan pada ustaz untuk tulis entri nih. sungguh memberi manfaat dan impak yang mendalam setelah membaca kesemuanya T_T ALLAHu Rabbi, jujur memang menitis air mata, rasa sebak, semua ada bila baca entri nih…. Teruskan usaha Tarbiyah pada kami semua, sesungguhnya kami umat yang dahagakan Tarbiyah sebegini. . . Terima KAsih Ustaz… T_T

  29. Assalamualaikum . , emm sy akui dgn
    " Setelah kita taubat nasuha dengan sesungguh-sungguhnya, namun ATAS KELEMAHAN dan KECUAIAN kita, tak mustahil untuk kita gelincir dan jatuh sekali lagi ke dalam dosa yang sama. Namun, andai kita IKHLAS pada taubat kita yang pertama, maka Allah akan ampunkan dosa kita yang awal, dan untuk dosa yang baru kita buat, kita perlu taubat sekali lagi. Kalau kita tewas lagi, maka taubat lagi. Begitulah pengampunnya Allah."

    dan org sekeliling tak faham diri yg lemah nii iman nya turun naik dan berusaha utk berubah .
    hm tak kuat nya hati bila org mengata bila kita masih lemah nk berubah .

  30. Alhamdulillah. Thanks ustaz.
    Walaubagaimanapun, bg sudut kita nak hukum diri kita tu… kita kena hukum dgn bersungguh-sunguh kan? Kalau buat ala kadar…. syaitan pn suka dan lagi lagi nk goda kita .. x gitu ke??

  31. Slm. Sy berkwn dgn seorng lelaki dan kami merncang untuk berkahwin. Dia di selatan dan sy di pantai timur. Kami berjumpa setahun sekali atas faktor kekangan masa. Malangnya,pasangn sy liat untuk mngerjakan solat,ustz. Sy selalu memohon agar diberi hidayah olehNya kepada kami kerana sedar perbuatan kami y mhampiri zina dan memohon agar dipercepatkan jodoh kami untuk mngelakkan maksiat kami. Sy tidak berhasrat untuk meninggalkannya ustz kerana mahu membimbing dirinya serta sama2 menuju ke jalanNya. Lelaki y baik untuk ppuan y baik,kan ustz. Sy selalu muhasabah diri sy tentng kenapa sy dipertemukan dgn dia. Apa y perlu sy lakukan,ustz?

  32. Assalamualaikum saudara..
    Saya ingin bertanya, bagaimanakah cara untuk kita bertaubat sedangkan kita tidak ingat akan dosa yg telah kita lakukan?
    Saya memohon agar saudara sudi menjawabnya.. 🙂

  33. Terima kasih ustz atas perkongsian yang amat terkesan..
    . ustz bagaimana kita nk kawal nafsu sebaik mungkin? Mohon penjelasan ustaz

  34. Assalamulaikum ustaz… sye Da baca article ni… sye terasa slah dgn diri sye sbab sye terlalu lalai sehingga sye hiraukan dosa tersebut… sye nk minta dri ustaz … mcm mna nk lupakan seorang yg pernah sye syg dulu… sye Da cuba tpi mkin dilupa mkin diingat ustaz… mohon beri pejelasan ustaz : )

  35. saya ade melakukan nazar di mana kalau saya buat dosa tu, saya akan puasa 1 hari. tetapi bile saya buat dosa tu banyak kali, saya x pernah puasa. adakah setiap dosa yang saya buat tu perlu bayar kafarah atau bayar sekali sahaje?

  36. saya ade melakukan nazar di mana kalau saya buat dosa tu, saya akan puasa 1 hari. tetapi bile saya buat dosa tu banyak kali, saya x pernah puasa. adakah setiap dosa yang saya buat tu perlu bayar kafarah atau bayar sekali sahaje?

  37. INI UNTUK JAWABAN AIDIL HAZIQ.

    Begitulah pengampunnya Allah. Tapi, jangan amik kesempatan! Namun, bak kata ibn qayyim:

    “Orang yang paling bodoh ialah orang yang tahu Allah itu maha pengampun, maka dia jadikan perkara itu alasan untuk terus dia melakukan dosa…”

  38. “Kamu perlu bertaubat dari dua dosa. Satu, dosa kamu yang lalu. Kedua, kamu perlu taubat kerana kamu menangguhkan taubat kamu…”
    (Ibn Qayyim)

  39. Assalamualaikum ustaz.nk tanya sikit.adakah org yg berliwat ni akn diampuni allah sdgkn die prnh bertaubat bnyak kali dan melakukan perkara yg sama.
    Tlong bls kt whatapp.01131652349
    Ok.tq

  40. Salam… saya ada masalah teruk, saya kuat sangat berjudi, hampir cecah ribuan ringgit. pernah sekali dua bulan straight saya berjudi, berkerja hanya lah untuk judi… saya kesal apabila kalah. tapi bila ada duit je terus saya berjudi…. saya cuba berhenti banyak kali. tapi paling lama seminggu je, saya mintak tolong sahabat sesiapa yg boleh tlg penderitaan sy ni… sampai ada satu malam ni akibat saya kalah. mak saya beri nasihat tapi saya lawan… sampai nangis dia.. saya menyesal sangat. minta tolong sesiapa yang boleh nasihat saya dan beri dorongan agar berhenti berjudi….. semoga Allah berkati kamu semua…. tolong doa kan saya agar diberi hidayah… boleh email sy ke fikri_skudai@yahoo.com terima kasih semua

  41. Alhamdulillah.. sangat bermanfaat nasihat saudara untuk saya yang sering melalkukan dosa2 ini.. terima kasih.. semoga Allah merahmati saudara..

  42. Alhamdulillah! 🙂 terima kasih kepada ust kerana bagi cara yang terbaik. 😀 cara memanipulasi syaitan tub terbaik..terima kasih kongsikan..moga2 dengan ilmu yang ust bagi ini akan menjadi aset untuk ust masuk syurga Allah Insya-Allah

  43. Salam. Patutkah saya tinggalkan seseorang itu sebab nak jauhkan dari maksiat? Tapi nak dikatakan tak sampai hati. Tapi iman tak cukup kuat nak elak dari maksiat. Mohon tolong diri saya yang lemah ni.

  44. Terima kasih kerana bagi jawapan terhadap pertanyaan saya ni….tapi kalau boleh saya nak tanya…..ini tentang kisah saya… saya sudah melakukan maksiat (gay)tapi time saya dah habis minta ampun dari ALLAH saya asyik fikir benda lucah atau maksiat yang telah saya lakukan sebelum ni…setiap hari saya minta agar ALLAH hapuskan semua benda lucah dalam otak saya ni…tapi x jadi apa2pun….pertanyaan saya bagaimana mahu menghilangkan benda maksiat dalam fikiran saya????

  45. ya allah terima kasih sangat. tak sia-sia saya search google apa sebab saya asyik buat dosa even dah taubat byk kali. thanks banyak2. saya akan cuba usaha banyak kali dan tak putus asa. cara hukuman tu pon saya akan cuba sedaya upaya untuk ikut.terima kasih (T.T)

  46. Yet Another Issue Is Video Games Are Generally Serious As The Name Indicated With The Key Focus On Learning Rather Than Leisure. Although, There's An Entertainment Facet To Keep Your Young Ones Engaged, Each One Game Is Frequently Designed To Work On A Specific Expertise Or Course, Such As Instructional Math Or Science. Thanks For Your Post. judi online

  47. Hi There, Simply Became Aware Of Your Blog Through Google, And Found That It's Truly Informative. I Am Gonna Watch Out For Brussels. I Will Appreciate When You Continue This In Future. Numerous Other Folks Shall Be Benefited Out Of Your Writing. Cheers! judi bola

  48. Thanks For Your Intriguing Article. One Other Problem Is That Mesothelioma Cancer Is Generally Attributable To The Breathing Of Dust From Asbestos, Which Is A Carcinogenic Material. It Truly Is Commonly Seen Among Individuals In The Engineering Industry That Have Long Experience Of Asbestos. It Can Be Caused By Residing In Asbestos Covered Buildings For Some Time Of Time, Inherited Genes Plays A Crucial Role, And Some Consumers Are More Vulnerable Towards The Risk As Compared With Others. judi online
    poker online
    judi online
    agen bola
    livescore
    judi online
    nonton movie

  49. Assalamualaikum bang tlg lah jawab saya menghukum diri dgn membaca 5 muka surat alquran setiap kali taubat saya tu tak ikhlas,khusyuk Dan tak sungguh ketika saya zikir istighfar. Betulkah cara saya ni? Bila akan berkesan kaedah ini. dah lama saya menanti untuk bertaubat dgn ikhlas dan sungguh2.Terima kasih

  50. Simply Desire To Say Your Article Is As Astonishing. The Clearness For Your Post Is Simply Excellent And That I Can Assume You're Knowledgeable In This Subject. Fine Together With Your Permission Allow Me To Snatch Your RSS Feed To Keep Updated With Approaching Post. Thanks 1,000,000 And Please Continue The Gratifying Work. judi online

  51. Great Blog Here! Also Your Website Loads Up Fast! What Host Are You Using? Can I Get Your Affiliate Link To Your Host? I Wish My Web Site Loaded Up As Quickly As Yours Lol

  52. What?s Going Down I'm New To This, I Stumbled Upon This I Have Found It Absolutely Useful And It Has Helped Me Out Loads. I Hope To Contribute & Aid Different Customers Like Its Aided Me. Good Job.

  53. We Are A Group Of Volunteers And Opening A New Scheme In Our Community. Your Web Site Provided Us With Valuable Info To Work On. You've Done A Formidable Job And Our Entire Community Will Be Grateful To You.

  54. alhamdulillah. terima kasih kerana sudah mengajar kami sehingga ke titik yang terakhir. Insha Allah dengan segala penerangan awak, kami semua dapat berubah. Terima kasih beribu ribu kerana mengajar saya untuk tidak berputus asa dalam keadaan yang saya mahu berubah. terima kasih, jasa mu dikenang. semoga Allah panjangkan umur saudara berkati rezeki saudara dan ampunkan segala dosa saudara dan dosa keluarga saudara serta dosa kami. Aamiin..

  55. Kini Telah Hadir Agen Poker, DominoQQ, Capsa Susun, Bandar Ceme,Ceme Keliling, & Live Poker Terbaik dan Terpercaya.

    Hanya dengan Minimal Deposit 10 ribu Bonus 10 ribu dan Minimal Withdraw 25 ribu anda dapat bermain di Acehpoker;

    1. Acehpoker memberikan bonus Referral 15% (Seumur Hidup)
    2. Sistem keamanan terjamin dan Data pribadi akan aman bersama kami.
    3. Player Vs Player ( 100% No Robot)
    4. Dengan Sistem Confirm Deposit terbaru Max 2 menit (Jika semua Nama di Id dan di bank
    sama)
    5. CS yang ramah dan Melayani dengan Professional
    6. Online 365 Hari 24 Jam
    7. Anda Menang berapapun Kami Bayar tanpa Maksimal Withdraw dan Tidak ada batas maksimal
    withdraw dalam 1 hari.
    8. Dapat bermain 6 permainan hanya dengan 1 Web , yaitu Poker , DominoQQ , Bandar Ceme, Capsa Susun, Ceme Keliling, Live Poker
    9. Bisa bermain di Android dan IOS
    10. Sistem pembagian Kartu menggunakan teknologi yang mutakhir dengan sistem Random Permanent (acak) , Dan tersedia Ratusan meja untuk tempat anda bermain

    Pin BBM : 563AB8CA
    yahoo : mahadewi374@yahoo.com
    Line: Lilly080615

    Bola
    Agen Bola Terpercaya
    Daftar Judi Bola Maxbet
    Bandar Bola IBCBET
    Daftar Bola BCA
    Cara Bermain Poker
    Agen Poker Terpercaya
    Poker Bonus Deposit
    Cara Daftar Poker
    Bandar Ceme Terpercaya
    Cara Bermain Poker
    Situs Poker Terpercaya
    Judi Bandar Capsa
    Poker Bonus Member Baru
    Panduan Bermain Poker
    Agen Poker Terbaik
    Poker Promo Poker Online
    Poker Online Terpercaya
    Capsa Susun Uang Asli
    Qiu Qiu Uang Asli
    Poker Online Terbaik
    Domino QQ Online
    Bandar Ceme Keliling
    Judi Poker Online
    Agen Ceme Keliling
    qiu qiu
    texas holdem poker
    Poker Online Indonesia

  56. Sebagai agen judi online poker terbaik dan terpercaya
    kami hadir memberikan pelayanan dan kenyamanan untuk semua yang hobi bermain judi poker
    dapatkan promo bonus member baru dan raih jutaan rupiah jackpotnya.
    Bagi yang gemar bertaruh angka judi togel maupun
    permainan togel online bisa langsung daftar dan bermain,
    kami berikan cashback 5% dan referral 1% untuk member yang sudah bergabung.
    Tidak lupa kami juga menyediakan website untuk para member yang menyukai taruhan bola atau
    bermain casino online

  57. Subahanallah. Sungguh berkesan article ini. Saya meminta tolong sgt ii kepada kalian yng membaca article saya ni dapat mendoakan saya agar berubah dan menjadi anak yang soleh serta dipermudahkan segala urusan atas keizinannya. Saya mendoakan dan berharap agar kalian dilimpahi rahmat dan diberi hidayah untuk keluar dari segala kemaksiatan dan dosa agar menuju ke jalan yanng diberlati.Ameen😊

  58. We are only 24 hours a day and 7 times a week to help you and support you with all your demands and services around the day. Dont go anywhere else, we are here ready to serve you and help you with all of your SMM needs. Users or Clients with SMM orders and in need of CHEAP panel instagram services are more then welcome in our SMM PANEL.

  59. Hello there, just became alert to your blog through
    Google, and found that it is really informative. I'm gonna watch out for brussels.
    I will appreciate if you continue this in future.
    Many people will be benefited from your writing. Cheers!

    Bandar Ceme

  60. Thanks abg adnin sbb nasihat.firstly saya ragu ragu…solat tinggal..mencuri..berbohong..tp lps baca entri ni mcm terdetik nk bertaubat.thnks😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *