BSS 55 : Hah, Perang Badar? (Episod 2)

3 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ini buku rujukan yang saya guna. Sorry Pendekar Laut
dan Aristotle menyebok je. 
Ha.. Hari tu BSS saya tulis tentang 2 cara Rasulullah nak sebarkan wilayah Islam.
Tapi macam mana nak laksanakan?
Haa… Berdebar nak tahu? Ke korang buat tak tahu je?
Aduh.. Antiklimaks la.. Haha.
Ok begini, untuk laksanakan 2 langkah tu, Rasulullah memulakan gerakan ketenteraan selepas turunnya ayat izin perang. Dan ia sama macam aktiviti PERISIKAN.
Peh. Sila buat muka teruja.
Korang ingat CIA, Interpol, FBI je ada perisik bagai? Kemon la, dari zaman Rasulullah dah ada la. Cuma tak masuk rancangan CSI je.
Jadi cara perisikan Rasulullah antaranya,
1. Mengenal jalan-jalan yang ada di sekitar Madinah dan jalur-jalur yang menuju Mekah. Ini strategy baik punya, kalau dalam hari ni kita panggil sebagai ilmu geografi dan demografi.
Peh.
2. Mengadakan perjanjian dengan kabilah-kabilah yang tinggal di sekitar jalur tadi tu. Ha, hari ni kita panggil sebagai PR – Public Relation, atau kalau korang tanya Prof Dr. Google al translate, dia tertulis sebagai perhubungan awam.
3. Membuat orang-orang Musyrik Madinah, Yahudi dan orang sekitarnya merasa bahawa kaum Muslimin telah kuat.
Haa.. ini antara strategi sangat penting. Kita panggil hari ni sebagai Psywar atau perang psikologi dan juga war propaganda. Walaupun tentera Islam sikit je pun, tapi dia punya psywar dan propaganda…
Peh.. Kalah filem Hollywood korang tau tak! Drama korea apatah lagi, tertinggal ke belakang. Haha. Tiba-tiba je.
4. Memberikan amaran dan peringatan kepada kaum Quraisy atas sikap mereka yang BIADAP sehingga mereka menyedari kekeliruan mereka. Mereka menyedari bahaya yang mengancam secara ekonomi SEHINGGA mereka ambil sikap damai dan membatalkan niat untuk memerangi orang Islam dan menghalang dakwah.
Ha.. Inilah seruan dakwah secara HIKMAH. Hikmah bukan hanya lemah lembut, ajak berbincang, dan sebagainya saja. Malah kita bagai amaran dan peringatan secara keras supaya mereka sedar.
Kasi sentap puak-puak Quraisy ni. Heh.
Selain daripada perisikan, Rasulullah pun ada melakukan perang kecil (ghazwah) dan ekspedisi (sariyyah).  Ekspedisi ni bukan pergi panjat gunung Ledang ke, gunung Uhud ke. Adoi.
Ekspedisi ni hantar pasukan tentera tetapi TAK berperang.
Kat sini saya bagi senarai sariyyah dan ghazwah yang berlaku. Dan last sekali saya letak infografik sekali supaya senang nampak.
1. Sariyyah Saiful Bahr.
Ha.. Ini bukan Saiful Bukhari ok. Hadoiyai.
Ini adalah ekspedisi yang mana Rasulullah pilih Hamzah bin ‘Abdul Mutallib dan 30 orang pasukan Muhajirin untuk menyekat rombongan Quraisy yang datang dari Syam. Panji yang di bawa Hamzah adalah panji pertama yang diserahkan Rasulullah.
Dalam rombongan orang Quraisy tu ada Abu Jahal dengan 300 orang geng.
Dua pasukan ni bertembung di Saiful Bahr (terletak antara Yanbu’ dan Marwah dari arah Laut Merah).
Kedua-duanya hampir perang, tapi tak jadi sebab tiba-tiba muncul sekutu dari kedua belah pihak, iaitu Majdi bin Arm al Juhani.
2. Sariyyah Rabigh
Rasulullah utuskan Ubaidah bin al Harith dengan 60 orang Muhajirin. Mereka ni bertembung dengan Abu Sufyan yang ada 200 gengnya di Rabigh.
Keduanya sempat melepaskan anak panah, tapi tak jadi perang. Tak tahu sebab apa. Dalam buku tak tulis.
3. Sariyyah Kharrar.
Rasulullah kirim Sa’ad bin Abi Waqqash dengan 20 orang Muhajirin ke Kharrar, dekat dengan Rabigh dan Juhfah. Tapi takde apa-apa yang berlaku.
4. Ghazwah Abwa’ atau Waddan.
Wadda ni daerah antara Mekah dan Madinah. Ibarat macam daerah Kluang, antara Johor Baru dan Muar. Haha, ok aku dah mengarut. Abwa’ pula dekat dengan Waddan.
Dalam ghazwah ni, Rasulullah sendiri yang mempin pasukan ke Abwa’ atau Waddan masa bulan Safar dengan 70 orang Muhajirin. Baginda tak jumpa sesiapa pun, dan akhirnya baginda membuat perjanjian untuk saling menjaga keamanan dengan ‘Amr bin Makhsya adh Dhamiri. Dia ni orang tempatan.
Ini adalah ghazwah pertama yang dipimpin Rasulullah. Ghazwah ni gerakan nak pergi perang yang dipimpin Rasulullah, tapi boleh jadi perang, boleh jadi takde perang.
5. Ghazwah Buwath.
Rasulullah pergi ke Buwath (tempat nak menuju ke Syam) dengan 200 orang Muhajirin. Tapi tak jumpa sesiapa pun.
6. Ghazwah Shafwan.
Ada sorang mamat namanya Karz bin Jabir al Fihri dah datang serbu kandang kambing penduduk Madinah dan mencolek kambing-kambing tu. Peh, kesian kambing kena colek.
Lepas tu Rasulullah dan 70 orang sahabat terus kejar mamat ni. Dah macam aksi polis mengejar perompak. Tapi mamat ni berjaya melarikan diri pula.
Untuk pengetahuan korang, inilah permulaan perang Badar yang dikenali sebagai Perang Badar Pertama.
7. Ghazwah Usyairah.
Rasulullah dengan 150 – 250 Muhajirin menyekat rombongan Quraisy yang menuju ke Syam. Tapi mereka tak berhasil jumpa sebab rombongan tu dah jalan kat situ awal lagi. Terlepas pula. Tetapi Rasulullah sembat membina hubungan kesepakatan dengan Bani Mudlij.
8. Sariyyah ke Nakhlah.
Ini berlaku pada bulan Rejab. Dah nak puasa dah. Rasulullah mengutuskan ‘Abdullah bin Jahsi al Asadi menuju Nakhlah, tempat antara Mekah dan Thaif dengan 12 orang Muhajirin untuk merisik rombongan Quraisy.
Bukan risik nak kahwin. Merisik jadi spy. Spy 007.
Tapi pasukan Muslimin dia buat serangan hingga matinya sorang Quraisy, menawan dua orang dan merampas barang.
Bila Rasulullah tahu benda ni, Rasulullah marah sungguh, dan suruh lepaskan tawanan tu serta membayar DIYAT (denda) pada orang Quraisy yang terbunuh.
Isu ni sampai kepada puak Quraisy, tu yang mereka hangin je.
Kena pula berlaku bulan Rejab, sebab bulan Rejab ni bulan haram yang tak boleh berperang seperti Allah sebut dalam surah al Baqarah ayat 217.
Lagi la mereka ni cari point nak smash kaum Muslimin.
Akhirnya..
Pada Ramadhan tahun kedua Hijrah, sebuah khabar diterima oleh Rasulullah ketika fajar mula menyingsing lengannya. Eh ada lengan ke?
Apakah khabar tu? Surat khabar ke?
Aku tanya apa khabar bak kata Joe Flizzow.
Nak tahu khabar apa, surat khabar ke, khabar angin ke, khabar tanah ke, aku tanya apa khabar ke, tunggu minggu depan dalam siri BSS 56.
Dengan kata mudah, bersambung.
Stay tuned !
Haha.

Ini ilustrasi Sariyyah. Tak nampak? Beli sendiri buku ni.
Kamera saya tak power.
Ini pula ghazwah. Tak nampak? Buat-buat nampak.

  

Moga Allah redha.

Jom Hantar Kad Ucapan Ramadan

Jom Hantar
Kad Ucapan Ramadan